Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 




Επί της Λεωφόρου Στρατού 2 απέναντι του Πεδίου του Άρεως στο βραβευμένο κτιριακό αρχιτεκτόνημα του αρχιτέκτονα Κυριάκου – Κρόκου στεγάζεται το Μουσείο του Βυζαντινού Πολιτισμού, με την διάθεση να εκφράσει την αναγκαιότητα της υπογραφής του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης του έδωσε δικαιολογημένα το Βραβείο Μουσείου 2005.


Ο εσωτερικός σχεδιασμός των χώρων του μουσείου δένει αριστοτεχνικά με τα προβαλλόμενα θέματα του Βυζαντινού πολιτισμού από τον 4ον αιώνα έως και τον 19ον αιώνα. Η αύρα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας περνά από την λατρεία και τους παλαιοχριστιανικούς ναούς σ’ ένα ταξίδι θρησκευτικής λατρείας, όπου το λαξεμένο λευκό μάρμαρο καθαγιάζει την αισθητική και ακουμπά στην αίγλη του χώρου στα ψηφιδωτά της εποχής

Τα αντικείμενα λατρείας όπως σταυροί από σίδερο λύχνοι από πυλό και κρεμαστές γυάλινες καντήλες από αλυσίδες ενταγμένες σε στρογγυλές σιδερένιες ρόδες ιερουργούν ανασταίνοντας μνήμες της εποχής που λειτούργησαν. Στην συνέχεια η παλιά πόλις των Θεσσαλονικέων αντανακλά την καθημερινότητα της εποχής μέσα από την οικονομική δομή της όπως και τις ενδυματολογικές συνήθειες με την ανάδειξη των ενδιαφερόντων στοιχείων της έκθεσης του Μουσείου.

Ένας περίπατος ανάμεσα στους δομημένους με άνεση χώρους προδιαθέτει για αυτοσυγκέντρωση και προσοχή σε εκθέματα όπως το στημένο δωμάτιο υποδοχής με ψηφιδωτή διακόσμηση και τοιχογράφηση.

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης από πυλό, μαρμάρινες μυλόπετρες και αγγεία συλλογής της τροφής προσελκύουν για τον σχεδιασμό τους και το ιδιαίτερο πλάσιμο στις φόρμες.

Το κλίμα της αισθητικής του επόμενου χώρου όπου το φως παίζει με την μεταφυσική άποψη του θέματος, εναρμονίζεται στους χαμηλούς τόνους των τοιχογραφιών των ταφών.

Εικόνες φύσης και προσώπων μας παραπέμπουν στα ταφικά έθιμα και τα νεκρικά ευρήματα ενώ επαναφέρουν την ζωή σε ένα διαχρονικό ταξίδι στο βάθος του χρόνου.

Η αίθουσα 4 είναι ένα πλάνο της Μεσοβυζαντινής Περιόδου 8ος – 12ος αιώνας. Το επίπεδο της πνευματικής και καλλιτεχνικής ακτινοβολίας της εποχής ο επισκέπτης το εκμαιεύει από τον σχολιασμό στον χώρο, τις αγιογραφίες, τα γλυπτά, όπως η «Δεομένη» τα κεραμικά, τα μολυβδόβουλα και άλλα.

Η διαδρομή για τις επόμενες αίθουσες βατή με την ανάλογη κλίση στο έδαφος δίνει την ευκαιρία σε όλο το μήκος της τον επισκέπτη να περπατά άνετα και ξεκούραστα με την διάθεση να ρίξει και ματιές από τα παράθυρα και το εσωτερικό αίθριο του κτιρίου.

Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες και οι δυναστείες τους από τον Ηράκλειο (610 -641) έως τον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο (1449-1453) αντανακλώνται μέσα από τα χρυσά νομίσματα της προσωπικής τους διαδρομής στην εξουσία. Παλαιές δόξες του τόπου με την σφραγίδα των χρυσών νομισμάτων κρατούν το κύρος της ιστορίας τους αναλλοίωτο.

Η αίθουσα 6 αφορά τα κάστρα που κτίσθηκαν από τον 6ον έως 14ον αιώνα από την Αδριατική έως την Κων/πολη. Έργα μεγαλόπρεπα περιφρούρησαν ανθρώπους και κράτησαν αντιστάσεις αποτυπώνουν την οχυρωματική πολιτική της εποχής.

Η περιήγηση στην 7 αίθουσα αναδεικνύει τεχνοτροπίες και αισθητική αγιογραφιών εξαιρετικού κάλους και θρησκευτικής ευλάβειας όπου αποτυπώνεται η πολύτιμη ιεροσύνη της ύπαρξης τους.
Χρυσά περικάρπια, 10ος αι.

Το άγγιγμα της ιερότητας των εικόνων θα γίνει μέσον φυγής και εφορίας της εκ των έσω ανάγκης της ψυχής μας.

Εκτίθενται επίσης γλυπτά, χειρόγραφα και πληροφορίες για το νομισματοκοπείο της Θεσσαλονίκης.

Θα μυηθούμε στα εργαστήρια κεραμικής, την υαλουργεία και την εν γένει καθημερινότητα των ανθρώπων που μέσα από την δομή της λειτουργίας της κοινωνίας τους, μας άφησαν ανοδική και σταθερή την εξέλιξη μας.

Οι αίθουσες 8 και 9 αφορούν τις δωρεές των συλλεκτών Ντόρης Παπαστράτου (Ορθόδοξα Θρησκευτικά Χαρακτικά) 210 έργα στο σύνολο και του συλλέκτη Δημητρίου Οικονομόπουλου (έργα κάθε κατηγορίας) 1460 έργα συνολικά.

Το Μουσείο παρουσιάζει στην αίθουσα 10 την Μεταβυζαντινή Περίοδο (1453 – 19ος αιώνας), με ότι αυτό συνεπάγεται μετά τόσους αιώνες εξέλιξης. Σχολιάζεται η άνθιση του Μοναχισμού στην Μακεδονία, η λατρεία των νεομαρτύρων και η εμφάνιση του νέου εικαστικού είδους των χαρακτικών. Τέλος στην11 αίθουσα θα μυηθείτε στην διαδικασία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού Μουσείου.

Η «καρδιά» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού κτυπά δυνατά στα υπόγεια του χώρου οπού δουλεύουν άνθρωποι μεμονωμένα ή σε ολιγάριθμες ομάδες ατόμων.

Τα σπαράγματα των ευρημάτων είτε είναι κεραμικά είτε ψηφίδες από μάρμαρο και κεραμικό αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού στην εξέλιξη τους για να πάρουν την πρωτότυπη σχεδιαστική τους μορφή. Δύσκολη δουλειά χρονοβόρα που το μεράκι των ανθρώπων του Μουσείου αγκαλιάζει προστατευτικά.

Η συντήρηση των εικόνων είναι η τεχνική που σηματοδοτεί την ικανότητα της γνώσης σ’ έναν πραγματικό άθλο επαναφοράς της πρωτότυπης δημιουργίας.

Το συμπλήρωμα των γλυπτών και η πρωτότυπη σχεδιαστική εικόνα, συμβαδίζουν αρμονικά και επαναφέρουν την πραγματική διάσταση στο εύρημα.

Άξιοι άνθρωποι για το κράτημα της ευθύνης του παρελθόντος της ανθρωπότητας.

Στην μεγάλη σάλα εισόδου του Μουσείου λειτουργεί η υποδοχή για το κοινό.

Πίσω ακριβώς θα συναντήσετε το πωλητήριο με τον ανάλογο εκθεσιακό χώρο για τα πιστά αντίγραφα που διατίθενται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Θα βρείτε επιπλέον βιβλία που αφορούν πολλές ιστορικές περιόδους της Ελλάδας. Ο τιμοκατάλογος είναι κοινός για όλα τα Μουσεία.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση θα σας βοηθήσουν ευγενικά και διακριτικά. Το καφέ του Μουσείου ενσωματωμένο στον χώρο παρέχει ξεκούραση και δίνει την δυνατότητα του καφέ ή του φαγητού.




Άποψη μόνιμης έκθεσης Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. 
Αίθουσα με τίτλο «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών

 Άποψη μόνιμης έκθεσης Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. 
Αίθουσα με τίτλο «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο

Πόδι μαρμάρινου τραπεζιού που απεικονίζει το Χριστό ως Καλό Ποιμένα, 4ος αι.




Η βραβευμένη ταινία για τα 20 χρόνια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης "Επιστροφή" σε Διεθνές Φεστιβάλ αρχαιολογικού περιεχομένου, με ιδέα και επιμέλεια της Διευθύντριας κ. Α. Τσιλιπάκου και των αρχαιολόγων κ. Ε. Αγγέλκου και κ. Α. Τζιτζιμπάση, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκανδαλάρη, προβάλλεται στην 19η Διεθνή Έκθεση Αρχαιολογικής Ταινίας στην Jugoslovenska Kinoteka στο Βελιγράδι 22-29 Μαρτίου 2018 

Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί ώστε να αποτελεί ανοικτή πρόσκληση για το Βυζαντινό Μουσείο προς όλο τον κόσμο. Όπως ακούγεται και στην ταινία, εδώ είναι το σπίτι μου που είναι και δικό σας σπίτι. Ένα πραγματικά υπέροχο κάλεσμα σε έναν τόπο της παγκόσμιας κληρονομιάς.







ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΟΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 28-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007



Στα πλαίσια του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 29 Ευρωπαϊκές χώρες σε περισσότερες από 150 πόλεις ενεργοποιήθηκαν μέσω των φορέων τους για τη ταυτότητά τους μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Η Ελλάδα συμμετείχε με το "Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού" και θέμα "Οικείες Ιστορίες". Έτσι οι επισκέπτες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσ/νίκης μπόρεσαν να προσεγγίσουν τους χώρους του Μουσείου και να ανακαλύψουν μέσω των εκθεμάτων και των ανάλογων δρώμενων για την περίσταση σ΄ αυτό την καθημερινή ζωή στην κατοικία από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό γι΄ αυτούς που παρακολουθήσαν όλες τις ζώνες εξέλιξης του θέματος υπό την αιγίδα του προσωπικού του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσ/νίκης.

Στο μέσον η Μάγδα Μυστικού - Καραγιαννιώτου


Εικόνες από τους ενδιαφερόμενους  για της "Οικείες Ιστορίες" στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσ/νικης στην "Βραδιά Ερευνητών 2007". Στην επίδειξη πλασίματος τον κεραμικών η κεραμίστρια κ. Α. Θεοδοσίου. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

"ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"

Συνέντευξη της Διευθύντριας του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Αγαθονίκης Τσιλιπάκου στην δημοσιογράφο Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. - FIJET - OMJET κ. Μάγδα Μυστικού - Καραγιαννιώτου στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό StarClassic Radio, στην εκπομπή "Ταξιδεύοντας στην Τέχνη και τον Πολιτισμό".
Η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, κ. Τσιλιπάκου μας μιλά για το, βραβευμένο ως καλύτερο της Ευρώπης, Μουσείο, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, εισάγοντάς μας σε πλευρές και θέματα ενός χώρου που τιμά τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα με την υψηλή αισθητική του και τις πολυδιάστατες δράσεις του.